DIY FRIDAY // stalak za kozmetiku

Vjerovatno ste već uočili posebnu stranicu na ovom blogu pod nazivom DIY iliti do it yourself (uradi sam). Mislim da Vam više ne bi trebala dosađivati i pričati da volim sve pod imenima diy, handmade, homemade i sl. Volim to i tačka. Iako dosta ljudi (nažalost) misli da su nespretni za ovu vrstu zanimacije, ja ne mislim isto. I ja sam jedan veeeliki trapavko pa mi dosta DIY projektića ipak pođe za rukom. Valjda imam tu neku želju da mi uspije ili šta ja znam, ali postoje i oni momenti kada mi baš ništa ne ide za rukom ali nikada ne odustajem.

Jel Vam moram reći da sam razbila jedan unikatni tanjirić dok sam radila ovo? Bilo mi je toliko žao ali šta je tu je. Odlučila sam se boriti i onda sam prosula ljepilo po svojoj omiljenoj trenerci! (?) Da li sam vam dokazala da sam i previše trapava? Jesam? Pa hajde da onda pređemo na suštinu ovog posta. 😀

Kada sam, dakle, razbila jedan jakoo lijepi unikatni tanjirić odlučila sam da uzmem neke stare tanjiriće i odlučim to uraditi sa njima. Sve što mi je bilo potrebno da bi napravila ovaj zanimljivi stalak su:
-2 tanjirića
-nešto što će ih povezati, ja sam iskoristila neku staru plastičnu cijev
-neko super čvrsto ljepilo, ja sam koristila silikon no nije mi dobro držao pa sam kasnije iskoristila vruće ljepilo
-Boja, po želji

Što se tiče tanjirića, najbolje bi bilo koristiti jedan veći za dno i jedan manji za vrh po mogućnosti da su istog oblika, što kod mene nije slučaj.Također bi bilo poželjno koristiti bijele tanjiriće sa jednostavnim dezenom jer to onda mnogo ljepše izgleda, no kako sam razbila divnu ljepoticu, morala sam prvo isprobati sa nekim “bezveze” tanjirićima da bi se kasnije odvažila na nešto bolje.

Na slikama iznad možete vidjeti i sam postupak,
ništa komplikovano (ako izostavimo razbijanje unikata i uništavanje omiljene trenerke). 😀
Pričvrstite onaj komad kojim ste odlučili povezati vaše tanjiriće za jedan a potom za drugi tanjirić, čekate da se osuši i to je to, osim ako želite farbati plitice. Farbanje je najbolje obaviti prije sastavljanja ali ja sam to učinila nakon. Zanima Vas zašto? Zato što sam trapavko zaboravko 😀

I nakon sušenja vaš stalak je spreman za uporabu. Na njemu možete skladištiti bilo šta od nakita, ključeva, kozmetike, cvijeća, razno raznih ukrasa… kombinacija je zaista mnogo. Ja sam ga upotrijebila za čuvanje kozmetičkih sitnica i također sam našla odlično mjesto za svoje (tada) omiljeno cvijeće. No, sada se u ovoj zdjelici ne nalazi ovaj ljepotan već gerber (također jedno od omiljenih cvijetova) jer su božuri već prošli.

P.S. Uskoro ću vršiti preobrazbu svog kutka (farbanje u bijelo 😀 ) pa ću Vas obavjestiti i o tome ali ću Vam i postaviti sliku kada napravim malo ljepši stala u bijeloj boji 😀

Pusaaa :*

Da li Vam se dopada post, želite li još ovakvih postova? Da li volite DIY? Koji je Vaš omiljeni DIY projekat?

Napravite sami svoj balzam/kremu

Kao što sam u jučerašnjem postu napisala da mogu da biram koji bi to kozmetički proizvod kreirala to bi bio neki proizvod za njegu tijela (lica/usana). Jedna od bitnijih stvari o kojim bi se vodilo računa bi definitivno bili sastojci. Eh sada se vjerovatno pitate što pišem o ovome. Naime, prije nekih deset dana smo imali malo takmičenje u odjeljenju. Zadatak je bio da pravimo kreme i labela, bez loših sastojaka i da budu što bolje koinzistencije. Što je najsmješnije, moj razred nikada nije imao priliku da vidi kako se to radi a kamoli da pravi te kozmetičke preparate.

No šta je tu je, dobili smo osnovne recepte i sastojke koje možemo koristiti. Bilo je tu svega od aloe vere preko razno raznih ulja do macerata. Što se tiče labela tu nismo baš pogodili omjere. Ne kažem da nisu dobro ispali, već jednostavno neko je stavio previše mentola, u nekoga je bilo previše uljno dok u nekoga boja nije bila ravnomjerna. Kod mene je bio poblem sa bojom, stavili smo je premalo tako da je bila skroz neprimjetna ali je zato mirisalo na jagoduu hihi.

Ako nekoga zanima osnovni recept za izadu labela, on ide ovako:

Stavite ulje i vosak da se kuvaju na pari, neprestano ih mešajući, dok se potpuno ne istope.

Skloniti sa vate i u vruće dodati druge sastojke koji treba da se otope poput putera, meda, čokolade, vitamina E i sl.

Kad se smesa potpuno sjedini malo je prohladite(ali samo malo inače će se stvrdnuti) i tek tada dodajte esencijalna ulja. Potom se posudica podmaže tečnim parafinom i smjesa se izlije u posudicu.

Sliku labela nemam jer ga je neko zamjenio dok ga je ocjenivala komisija, a meni je ostalo nečije od narandže i puuuno mentolaaa. Ne usuđujem ga se koistiti jer užasno peče.

A sada da pređemo na zvijezdu posta.

Što se tiče kremice ona je bila malo zahtjevnija, barem što se tiče recepta. S obzirom da je bila tolika gužva oko vage, imali smo samo jednu, ja i moja prijateljica smo odlučile “pobjeći” od recepta i sve sastojke smo dodavali onako odoka. Naša kremica je trebala biti za ruke, međutim spletom okolnosti smo napravili univerzalnu njegujuću kremicu koja je također imala predivni miris na jagodu (i jakoo malo kokosa). Kremica je odnijela pobjedu prvenstveno zbog dobre koinzistencije i roze boje. Ma šta da kažem, kremica je baš u nekom girly fazonu.

U kremici se nalaze:

-Lanolin
-Vazelin
-Kokosovo ulje
-Ricinusovo ulje
-Macerat lavande
-Ekstrakt jagode (koji je ujedno dao i boju kremici)

Za šta se može koistiti?

Kremica ima dosta njegujućih ulja koja se mogu koristiti i na rukama, suhim djelovima tijela (osim za lice jer je za moj ukus previše masna za lice) a najbolja primjena joj je na usnama zbog ove nježne girly boje koju ostavlja, plus njeguje i miriše.
U kremici se nalazi i malo macerata lavande što je dobro jer nam uskoro dolaze komarci napasnici.

Mislim da je ovo iskustvo tj. pravljenje labela i kremice najbolji dio u mom dosadašnjem školovanju. Nadam se da će pofesori nekada shvatiti da je praktična nastava puuno bolja od teorije, pogotovo za nas farmaceute. :Đ