Hajmo na slatku! – Čoko-narandža

Vjerovali ili ne Tija nije napisala post nešto više od pola godine! Strašno, znam. No napokon se vraćam tipkanju a najbolji način da to proslavimo je da vam pošaljem po jedan komadić torte.

Jedna novost na blogu jesu upravo postovi o hrani (najviše o poslasticama) te vam danas donosim jedan recept prejednostavne a preukusne torte.  😀

Čoko- narandža

Biskvit:

Potrebno:

-3 manja jaja ili 2 veća

-10 kašika šećera

-150 ml ulja

-200 ml mlijeka

-vanilin šećer

-1 prašak za pecivo

-kakao

-brašno

Priprema:

Izmutiti jaja sa šećerom, dodati vanilin šećer, mlijeko i ulje te dobro izmiješati. Nakon toga dodati kašiku brašna, izmiješati te dodati prašak za pecivo. Miješati uz dodavanje kakaa (dodajte koliko želite da vam biskvit bude taman) te brašna dok smjesa ne postane srednje gustine ( smjesa ne smije biti pregusta, ukoliko vam se to desi dodajte malo vruće vode). Smjesu pečete u kalupu većeg promjera ili u tepsiji pa naknadno režete za potrebe kalupa. Bisvit se siječe na pola, dakle da dobijete dvije kore.

Crna krema:

Potrebno:

-700-800 ml slatkog vrhnja za šlag (ja sam koristila Polimark)

-čokolada za kuhanje 350-400 grama (Kandit)

-kašika kakaa i malo vanilin šećera

Priprema:

U šerpu staviti sve sastojke osim kakaa, miješati na laganoj vatri. Prije nego prokuha dodati kakao i miješati dok nestane grudvica. Nakon toga skinuti sa vatre ( ne smije previše kuhati), ostaviti da se hladi.

 

Bijela krema:

Potrebno:

-200-300 ml slatkog vrhnja za šlag (također Polimark)

-Šećer

-Ekstrakt narandže

Priprema:

Mutiti slatko vrhnje uz dodatak šećera i estrakta dok ne postane čvrsti šlag.

Preljev:

Potrebno:

-Svijetli preljev za torte

-250 ml vode ili soka od narandže

-jestiva narandžasta boja (ako želite jaču boju)

-ekstrakt narandže

-šećer

Priprema:

Preljev za torte izmiješati sa 2-4 kašike šećera te dodati vodu ili sok uz neprestano miješanje. Kuhati na srednjoj vatri, dodati boju i estrakt, miješati dok ne prokuha. Skinuti sa vatre, ostaviti par minuta da se prohladi i preliti lagano preko torte, počevši od sredine.

  • – – – – – – – – – – – – – – – –

Tortu pravite tako što u kalup slažete prvo jednu koru pa preko sipate crnu kremu koja treba biti na pola ohlađena, potom opet stavljate koru, bijelu kremu te preljev. Koru možete politi čokoladnim mlijekom. Crna krema je rijetka kad se tek napravi , tek kad se u potpunosti ohladi postane čvrsta tako da nema mjesta panici. Za ukras možete jednostavno izrezati malo čokolade na komadiće i posložiti da označite gdje ćete rezati tortu.  😀

Savijet+:

Najbolje je prvo početi spremati crnu kremu jer joj treba najviše vremena da se ohladi, biskvit pa bijelu kremu a preljev tek kada sastavite tortu.

Nadam se da ćete isprobati recept i da ćete uživati.

 

Ukoliko imate bilo kakvih pitanja pišite mi na fb: Mujić Šaćira, instagram : @t.i.j.am ili mail: saciram96@hotmail.com

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *